Comanda si cu ridicare din Magazin - Șoseaua Pipera 48, București

Sistemul de franare, schimbul si intretinerea

Sistemul de franare, schimbul si intretinerea
Nimanui nu cred ca ii pasa cat de repede "alearga" o motocicleta daca nu se si opreste! Asadar, franele sunt cele mai importante sisteme de siguranta pentru orice vehicul motorizat.

Insa, pentru o franare prompta si eficienta este nevoie de intretinerea si schimbarea periodica a placutelor de frana. Daca te intrebi cat de des trebuie schimbate placutele de frana, astfel incat siguranta sa nu fie pusa in pericol, ei bine, afla ca este nevoie sa intervii asupra sistemului de franare odata ce te apropii de valoarea de 30 000 km sau atunci cand placutele de frana au ajuns la o grosime de cca. 1-2 mm.
Neschimbarea la timp a acestora poate genera accidente grave sau costuri de reparatie net superioare costului de inlocuire a unor placute de frana.
Intretinerea sistemului de franare al motocicletei reprezinta o parte vitala in ceea ce priveste siguranta celui care o conduce. Din fericire, exista modalitati de a va verifica franele si de a efectua reparatii, astfel incat drumetiile si siguranta sa fie intr-o legatura perfecta. Este bine de stiut ca placutele de frana nu au cu adevarat o perioada de valabilitate, ceea ce inseamna ca nu se strica neaparat daca nu sunt folosite. Insa este important sa faci o inspectie rapida a franelor inainte de orice calatorie pentru a te asigura ca totul este in regula.
 

De ce placutele de frana trebuie schimbate

Prin schimbarea placutelor de frana uzate se mentine functional sistemul de franare si se exclud o serie de alte probleme care pot fi generate din aceasta situatie. Cand placutele devin uzate peste grosimea lor functionala, capacitatea de franare a motocicletei devine compromisa, iar posibilitatea de evitare a unui accident scade considerabil.
Pe langa factorul ce implica siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic, lasarea placutelor sa se uzeze dincolo de grosimea minima este si o modalitate buna de a cheltui mai multi bani pentru reparatii ulterioare, cum ar fi discului de frana, etrierul si inlocuirea lichidului de frana.

Cum stii cand trebuie schimbate placutele de frana

Un prim semn in necesitatea schimbarii placutelor de frana este strans legat de faptul ca incepe sa creasca distanta de franare. Dupa care vei observa si o alungire a cursei pedalei sau a manetei intr-un raport direct cu grosimea placutei. Si nu in ultimul rand, vei observa scaderea nivelului de ulei, intrucat pistonul care activeaza placuta de frana realizeaza o cursa mai lunga, care de altfel consuma mai mult ulei.

Cum functioneaza sistemul de franare

Placutele de frana sunt construite dintr-un material metalic care a fost proiectat intr-o forma ce va permite potrivirea la nivelul etrierului si prevazute cu un strat gros de material de frecare. Discul de frana este acel inel metalic care este conectat la roata si care se misca intre placutele de frana. Materialul de frecare de pe disc va fi cel care va transforma impulsul vehiculului in miscare, in caldura intr-un mod sigur si eficient. Acest material este proiectat sa se uzeze in mod real pentru a prelungi durata de viata a discului de frana, de aceea este importanta inlocuirea periodica a acestora.

Ce se intampla daca nu sunt schimbate la timp placutele de frana

Sa presupunem ca tot materialul de frecare a fost uzat si acum exista doar metalul placutei de frana care se misca pe suprafata metalica a discului de franare. Frecarea de tip metal-metal evident ca va produce mai multa frictiune si va genera o caldura aproape suficienta pentru a suda acele doua piese implicate in procesul de frecare. In acelasi timp, ambele bucati de metal sunt "mestecate" si nu mai pot functiona asa cum au fost proiectate initial.
Si apropo de caldura, sa stii ca lichidului de frana nu-i place sa atinga punctul de fierbere. Daca devine suficient de fierbinte incat sa fiarba, cantitatea mica de aer existenta in fluid se disipeaza. Deoarece lichidul de frana este necompresibil iar aerul reprezinta puterea hidraulica a acestuia, din momentul in care acesta va lipsi, proprietatile de conformitate ale lichidului de franare tind catre 0%.
Iar daca ambele conditii sunt prezente, poti spune la fel de bine adios si etrierului. Etrierele sunt componente hidraulice care strang placutele pe discul de frana. In interiorul ansamblului etrierului sunt garnituri si alte componente care pot fi deteriorate in conditii de caldura excesiva. Asadar, acest tablou este de evitat pe cat posibil, deoarece este un tablou cu un consum pecuniar.

Cum se remediaza aceste probleme

Daca este nevoie sa schimbi doar placutele de frana, atunci poti spune daca vrei ca poate fi o provocare pentru tine, intrucat aceasta operatiune necesita un nivel moderat de indemanare. Insa inainte sa te apuci de treaba, este musai sa faci un inventar asupra ustensilelor (cheie dinamometrica, surubelnite, clesti etc.) de care vei avea nevoie, dupa care sa te inarmezi cu cartea de instructiuni a motocicletei. Trebuie sa iei in calcul si existenta unui stand bine iluminat si evident de placutele de frana identice cu cele cu care este echipata deja motocicleta. In anumite situatii nu este nevoie de demontarea etrierului, dar de cele mai multe ori se impune acest lucru pentru definitivarea procesului.
Inainte de inceperea procesului de schimbarea placutelor, se impune o curatare eficienta a etrierului dupa care o slabire a acestuia, astfel incat sa se permita indepartarea sa de pe sasiu. Etrierul cu placutele vechi trebuie desprins in acest pas de pe discuri. Daca placutele sunt prea uzate vor fi mai greu de desprins de pe disc, caz iti care iti recomandam un service specializat moto, pentru a nu zgaria discul de franare. Daca totul se desfasoara ca la carte, atunci poti adauga in etrier in pozitia corecta placutele de frana, astfel incât orificiul din stift sa fie aliniat cu orificiile etrierului. Dupa care evident, incepe procesul de remontarea a etrierului conform instructiunilor producatorului si ulterior de testarea sitemului de franare.
Daca totusi ti se pare un proces complicat si nu ai disponibilitatea de a realiza o asemenea procedura, te sfatuim sa apelezi la un service moto autorizat care te va ajuta in timp util cu schimbarea placutelor de frana, in timp ce tu poti savura o cafea in tihna.
Franele sunt esentiale pentru functionarea in siguranta a oricarui autovehicul. A avea componente de franare uzate reprezinta un risc atat pentru siguranta ta, cat si pentru ceilalti pasageri implicati in trafic. De aceea este important sa verifici in mod regulat eventualele piese uzate si sa le inlocuiesti in timp util.

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!